Tata : kevésbé ismert látnivalók

tata-látnivalók

20 éve kezdtem Tatabányára főiskolára járni és jóformán már a második héten Tatára keveredtünk a kollégiumi szobatársakkal. Aztán néhány hónapig Tatán laktam, hétvégenként a helyi szórakozóhelyekre jártunk vagy egyszerűen csak csavarogtunk a tóparton, oda jártam gyakorlatra a főiskola utolsó évében és 20 éve töretlen a szerelem. Mindig azt hiszem, ismerem, de mindig találok kevésbé ismert látnivalókat, amiket még érdemes felfedezni. Gyerekkel pedig igazán klassz kirándulóhely Budapestről, mivel rengeteg gyereknek is érdekes felfedeznivaló akad itt.

Budapesttől alig 40 perc autózásnyira az autópályán, de a régi 1-es úton is valamivel több mint  1 óra alatt elérhető ez az igazán bájos és szerintem egyedülálló kisváros Magyarországon. Tavak, vár, kastélyok, malmok, remek túralehetőségek,  remek éttermek és kávézók várják az ide látogatókat. Nem lehet nem szeretni és nem lehet unatkozni.

Tata klasszikus látnivalóiról még az is hallott, aki sosem járt itt :

 • Öreg-tó
 • Vár
 • Eszterházy kastély
 • Cseke-tó és az angolpark a műromokkal és a Kiskastéllyal
 • edzőtábor
 • Malmok

A legtöbb idelátogató az Öreg-tó körül tesz egy sétát, megnézi a várat, talán még az Eszterházy-kastélyt mellet is elsétál. Majd ha van ideje, akkor még a Cseke-tóhoz átsétál a felújított és szépen rendbe hozott angolparkba műromokat nézni.

Ha elég szemfüles és nem szemellenzővel jár, akkor észreveszi

 • a város közepén álló Óratornyot (Harangláb), amelyet a nem messze álló kapucinus templom harangjának emeltek még a XVIII. században. Igazi érdekessége, hogy faszerkezet szögek nélkül készült és még ma is az eredeti helyén áll.
 • a főút túloldalán álló Kapucinus templomot. Az egykori rendház ma plébániaként funkcionál. Kívülről nagyon egyszerű épületnek tűnik, de a belső része gazdagon díszített barokk belsőt rejt. Az épület egyébként látogatható.
tata-látnivalók
Tata – mindent láttál már?

A kilátót 20 éve tervezem megnézni és a hétvégén sort kerítettünk rá és kiderült, hogy nem is kilátónak épült 🙂

Kevésbé ismert látnivalók Tatán

Ezek a kevésbé ismert látnivalók viszont már kívül esnek a szokásos turista-útvonalakon:

 1. Kálvária domb. Már messziről látható a domb, rajta a kápolnával és a domb mellett álló söréttoronynyal. A domb tetején álló, mint sok minden más épület a városban Fellner Jakab nevéhez köthető. A kápolna előtt a kálvária szoborcsoport látható, illetve az épület mögött ( nézőpont kérdése) a ma már műemléki védettséget élvező víztorony, ami a ’60-s években épült. A dombtetőről remek panoráma nyílik a városra. A gyereket inkább az óriás rét és sok-sok apró felfedeznivaló kötötte le. Sokan kerékpárral jöttek egy kicsit megpihenni és nézelődni. Babakocsit nem lehet felhozni, nincs kiépített út.
 2. Fellner Jakab kilátó (Söréttorony). A Kálvária domb lábánál áll az egykori söréttorony, ahol lövedéket készítettek még a világháború előtt. Aztán kitaláltak egy másik gyártási módszert és a torony feleslegessé vált, de szerencsére megmaradt és látogatható hétvégenként. Több mint 100 lépcsőt kell megmászni és ki is hagytam a rajtam hordozóban alvó féléves miatt, de állítólag pazar a kilátás.
 3. Szent Kereszt Plébánia Templom. A kéttornyú templomot nem lehet eltéveszteni, pláne a Kálvária domb irányából. Még az Eszterházy család építette a barokk templomot. Sajnos elég rossz állapotban van, talán hamarosan felújítják.
 4. Török mecset. A mecset csak nevében török korabeli, mivel az 1800-s években épült az Angolpark romantikus romjainak egyikeként. Bár úgy tartják, hogy egykoron ezen a helyen egy szentéletű török remete kunyhója állt. Érdemes megkeresni a parkban!
 5. Agostyáni arborétum, amelyet még 1955-ben hoztak létre erdészeti kutatások céljából Agostyán községben, ami közigazgatásilag Tatához tartozik.. Mára viszont kedvelt látványosság lett. Mindössze 31 hektár, de remek séta-program. Tatától mindössze 8 km.

 

Jártál már Tatán? Neked mi tetszett a legjobban? Van titkos kedvenced?

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.