Te tudod hol van az útleveled?

rendszerezés

Ez főleg akkor tud mellbevágó kérdés lenni, amikor hirtelen van szükség a fontos, személyes dokumetumainkra. Általában sejtjük, hogy hol lehetnek, de ha hirtelen kellenek, akkor nem egyszer kellemetlen meglepetésben lehet részünk. Érdemes őket rendszerezetten tárolni, mert sok nyűgtől, keresgéléstől, veszekedéstől kímélhetjük meg magunkat és a családot is.

 

Jó végig gondolni, hogy nekünk mi fontos dokumentum és mit érdemes egy helyen tárolni. Főleg akkor jó ezt végiggondolni, amikor már gyerekeink is vannak és nemcsak a mi tucatnyi papírunkat kell tárolni, de már az egy-két-három gyerekünkét is. És ha őszinték akarunk lenni magunkkal, akkor általában a párunk, férjünk dokumentumai is ránk maradnak 🙂

Ami ilyen személyes és fontos dokumentum :

 1. születési anyakönyvi kivonat
 2. házassági, válási papírok
 3. útlevél
 4. iskolai papírok ( diploma, oklevél, vizsgabizonyítvány)
 5. nyelvvizsga papírok
 6. oltási papírok ( pl. nemzetközi oltási kiskönyv )
 7. keresztlevél
 8. biztosítási papírok
 9. végrendelet
 10. bankszámlák listája
 11. másolat jogosítványról, TAJ kártyáról, adókártyáról

 

Megvan minden?

Érdemes átnézni minden családtag esetében, hogy ezek vagy az általunk fontosnak vélt papírok megvannak-e . Ha valami hiányzik, jó időben pótolni.

 

Azt gondolnánk a digitalizált világban ezekhez néhány kattintással, telefonnal hozzájutunk ismét. De rossz hírem van, nem. Főleg nem a mi korosztályunk esetében igaz ez.

Nekem tavaly keresztlevél másolat kellett és bár egy fél nap alatt meglett, de ehhez kellett az is, hogy meg tudjam mondani, hogy melyik év, melyik hónapjában kereszteltek.

Születési anyakönyvi kivonatot 2 éve kellett pótoltatnom( természetesen utána megkerült az eredeti is), de ehhez is kellett némi levelezés, telefonálás és azon a helyen kellett igényelnem, ahol anno anyakönyveztek. Szerencsémre tudtam hol történt ez. De ha nem vagy biztos benne?

 

Rendszerezés

Ha a szortírozással megvagyunk, jöhet a rendszerezés. Ez már egyéni ízlés dolga, hogy ki melyik módszert választja.

 • Talán a legegyszerűbb, ha mindenkinek veszünk egy A4-s méretű borítékot és abban tároljuk a személyes papírjait. Majd felírjuk a borítékra, kinek és milyen dokumentumai vannak benne. Végül az összeset egy irattartó papucsban tároljuk.
 • Ha nagyon szofisztikáltak szeretnénk lenni, akkor ajánlott a fontos papírokat műanyag tasakokban tartani ( így esetleges beázásnál, hirtelen utazásnál stb.) könnyebb magunkhoz venni őket és magunkkal vinni.
 • Tárolhatjuk ezeket téma szerint is külön tárolóban és akkor pl. mindenkinek az útlevele egy tárolórekeszbe kerül.
 • Nálunk sokáig egy Ikea-s fotódobozban voltak a papírok, amíg a diplomákat már ezekbe nem sikerült beszuszakolni és kezdtük ztán kallódtak mindenfelé. És akkor már megint ott voltunk az eredeti problámánál.
iratrendszerezés
Iratrendszerezés egyszerűen és stílusosan ( forrás: www.ikea.hu)

 

Fontos, hogy ezeket egy helyen és a család többi tagja által is ismert helyen tároljuk. Illetve lehetőleg ne az előszobaszekrény legfelső fiókjában, ahol az első belépő ember bármikor hozzáférhet vagy a gyerekünk például apró fecnikre tépheti őket.

Készítsünk másolatot mindenről és azt viszont ne az eredeti dokumentumokkal egy helyen tároljuk, hiszen ha elvesznének, megsérülnének az eredetiek, akkor legalább ügyintézés megkezdéséhez legyenek meg a másolatok.

Ha még sosem foglalkoztunk ezzel és azt gondoljuk, hogy a születési anyakönyvi kivonatunk jó helyen van a szülőknél, mert ott mindig minden megvan, akkor gondoljunk bele milyen, amikor ellopják a tárcánkat. Hirtelen az életünk tűnik el egy pillanat alatt. És pótolható minden, de mennyi idő és utánajárás kell ezekhez.

Ha egyszer átnézzük az összes papírunkat, egy fél óra alatt rendet lehet tenni közöttük. Nem egy óriási feladat, nem kell kétségbeesni!

Jó rendszerezést!

Ez is érdekelhet

3 hozzászólás

 1. Koszi a tippeket, nalunk ez mindig nagy gond, hogy sosincs semmi ott, ahol utoljara hagytuk. Egyszer az egesz eletunket kellene igy rebdbetenni 🙂

  1. Hihetetlen mire nincs ötletük és termékük és én azt nagyon szeretem az Ikeaban, hogy nagy a választék. Minden áraketgóriában és mindenféle ízlésre kínálnak valamit. Csak győzz dönteni, hogy neked mi tetszik 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.