Téli, budapesti programötletek

Budapeset télen

Rossz idő, bezártság, unatkozik a gyerek, minden rokon és barát meglátogatva, mi pedig megőrülünk a négy fal között. De akkor mit csináljunk? Ha a téli szünet idejére keresünk programokat vagy a borongós, szürke-januári napokra, a lenti lista akkor is jó támpontot adhat kisebb és nagyobb gyerekes szülőknek is, hogy miben érdemes gondolkodni Budapesten, ha az adventi vásárt már meguntuk vagy bezárt.   Jó böngészést és közös időtöltést!

 

 • Korcsolyázz! Nemcsak a Városligetben, de a város több pontján lehet ilyenkor kisebb, alkalmi és ingyenes jégpályát találni ( Zugló, Újpest, Csepel, Óbudán két helyen is).
 • Fürdőzz! Igazi budapesti program a fürdőbejárás, de ilyenkor télen még egy plusz hangulata van hóesésben például a Széchenyi fürdőben áztatni magunkat a szabad ég alatt vagy a Rudas fürdő csillagos boltozata alatt a gőzben pihenni. De ha családi program lesz a fürdőzés, ahhoz is találunk Budapesten megfelelő fürdőt ( például Aquaworld) vagy uszodát.
 • Túrázz! A XI. kerületi Kamarerdőben feltáblázott tanösvényen, a Hármashatárhegyen hosszabb-rövidebb túraútvonalakon kirándulhatunk. A Normafánál pedig egy könnyű séta során az Erzsébet-kilátóhoz megcsodálhatjuk a téli Budapestet és ha szerencsénk van, igazi téli táj vár minket és még szánkózhatunk is.
 • Utazz! Utazz fogaskerekűvel, földalatizz, kisvasutazz – bármit, csak ne a megszokott módon közlekedj a városban.
 • Múzeumozz! Ha nem is igazán múzeumba-járó az ember, akkor is találhat magának kisebb-nagyobb kiállításokat. A Mai Manó házban fotókiállítások, a Mesemúzeumban gyerekprogramok, a Természettudományi Múzeumban dinoszauruszok várják akár már a kisebbeket is, a Mesemúzeum kisgyerekekkel is élvezhető, a Rádió és TV-történeti kiállítás pedig igazán interaktív módon mutatja be a televíziózás történetét.
 • Nézz várost! Ilyenkor is szerveznek városnéző sétákat és van ahol kimondottan téli, karácsonyi tematikával várják a sétálni, mozogni vágyókat. Tizenéves gyerekekkel már élvezetes program lehet egy városi séta is.
 • Állatkertezz a gyerekkel! De nem akárhogy! Az Állatkert Varázshegy gyomrában négy szinten négyféle érdekes kiállítással várják a biológia iránt érdeklődőket. De télen is mindenféle programmal várja az egész állatkert a látogatókat, nem kell ahhoz kis biológusnak lenni.
 • Tanulj! A Csodák Palotájában nemcsak a gyerek, de mi felnőttek is jól érezhetjük magunkat és új dolgokat fedezhetünk fel.
 • Menj színházba! Persze könnyű mondani, ha van bébiszitterünk. Ha nincs, akkor pedig irány a bábszínház és gyermekszínház. Merthogy ma már ebből is többféle létezik Budapesten, akár egészen kicsiktől a tinédzser korosztályig találhatunk gyerekünknek érdekes színházi élményt ( Hatszín Teátrum, Kolibri Gyermekszínház, Center Színház, Bábszínház).
 • Barlangászkodj! Akár gyerekkel is látogatható a Pál-völgyi barlang és biztosan nem megszokott élményekkel térünk haza.
 • Menj könyvtárba! Tudtad, hogy 16 éves korig ingyenesen lehet beiratkozni könyvtárba? És amiért ez még érdekes, hogy több könyvtárban gyermekprogramokat is szerveznek, főleg az ünnepek környékén.
 • Kultúrálódj! Érdemes a helyi művelődési házak honlapjait átböngészni, mert remek programokkal várják a családokat, gyerekeket (színházi előadások, kézműveskedés, koncertek stb.) és nem utolsó sorban ezek helyben vannak, nem kell sokat utazni.
 • Szabadulj ki! Nem csak felnőtteknek, de már gyerekeknek is van szabaduló-szoba (Rumini témára). Izgalmas 1-1,5 óra, nagyobbakkal akár közös családi program is lehet. Tinédzser korú gyerekekkel már a felnőtt szabaduló-szobák is élvezetesek lehetnek.

 

 

Kép forrása: pixabay

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.