Téli szünet – anyunak is jár!

teli szünet

A személyes tapasztalatom az, hogyha nem tervezek előre szabadidőt magamnak, akkor biztosan el fog maradni. És így járunk ezzel a hivatalosan első téli szünetünkben is majd. Szóval jó előre gondolkodom, hogy kivel, mikor és mit lehetne, hogy egy kicsit én is feltöltődjek. Te tervezel bármit ilyenkorra?

Vekerdytől olvastam valamikor, hogy a gyereknek egy olyan anya kell, akit lehet nyúzni. De ahhoz, hogy én nyúzható legyek, ahhoz az kell, hogy valamikor feltöltsem az elemeimet. Pláne egy olyan intenzív időszakban, amikor mindenki itthon van és bár nem főzök hatfélét, nincs karácsonyi nagytakarítás és nem látok vendégül 35 vendéget, miközben lábon kihordok egy agyvérzést a hiszti korszakos gyerekem miatt, de azért csak itthon lesz mindenki. És bárki, bármit mond, akkor amikor nem lehet sokat a szabadban tölteni, hanem ne adj isten beszorulunk a négy fal közé napokra az időjárás miatt, akkor fárasztó az együttlét.

Mindeközben hiszem, hogy ahhoz hogy jól éljünk – és nem az anyagi részére gondolok, a napi apróságoknak kell jól működnie. És ha ezek a közös étkezések, családi együttlétek, pihenés, személyes feltöltődés jól megy, akkor jól mennek majd a hétköznapok is. De ehhez valóban szükség van a közös és az egyéni élményekre is.

Szóval idén több szempontból fogom végiggondoolni a szünetet és önző módon , az első magamra fordított idősávot már lefoglaltam a kozmetikusomnál szeptember végén. Ami inkább olyan,mint 1 óra testi  és lelki masszázs, ezért a megenevezés nem fontos 🙂

 

Családi közös programok. Rokonlátogatás és ez nálunk kifejezetten nem a karácsonyra esik. A karácsonyt meghagytuk saját magunknak, a család egyik felét meglátogatjuk az ünnep előtti hétvégén, a másikat két ünnep között és így az ünnepi készülődés, 21-22 után már itthon telik, ahogy a 24-25-26 is. Ilyenkor szoktunk kilátogatni a Vörösmarty téri adventi vásárba, de tavaly például a Bazilikához mentünk helyette két ünnep között. Ahol lakunk, minden vasárnap adventi gyertyagyújtás van, programokkal, korcsolyapályával. Ha vasárnap délután 4-5 óra körül itthon vagyunk, akkor lokálpatriótaként ide látogatunk ki.

Ha nem lesznek dermesztő mínuszok, akkor szeretünk kimozdulni és ha minimális hóra esély van Budapesten, akkor az a Normafánál van. Csodaszép hóesés után a városnak az a része.

 

Gyerekekprogramok. Mivel nekünk az unokatestvérek vidéken vannak és csak havonta, kéthavonta találkoznak a gyerekek, már ez rögtön egy jó nagy impulzussal járó program. De év elején az elmúlt néhány évben, barátokkal is csináltunk ilyet, hogy összeeresztettük a gyerekeket nálunk.

Aztén végigböngészem a neten a gyerekes programajánló oldalakat már novembertől. És nemcsak báb és hasonló előadásokat keresek, de kirándulástippeket, hogyan foglaljuk le a gyereket otthon ötleteket és hasonlókat.

Aztán a kekszsütés, közös konyhai programok  a 3,5 éves lányomnak nagy kedvencei.

 

Én-idő programok. Végezetül jöjjön az én bakancslistám a szünetre. Ha esetleg tudjuk, akkor a gyerekeket pár órára nagyszülőknél hagyjuk egy mozi erejéig férjjel. De ilyenkor már az is jó, hogy a nagy már annyire lefoglalja magát nagyszülőkkel, unokatestvérekkel, hogy el is felejt minket egy egész napra. A többi én-idő az szigorúan én-idő, hogy én is szusszanjak egy kicsit. Barátnőkkel találkozni még az ünnep előtt, gyerekek nélkül. A már korábban írt kozmetikus program, ami inkább egy testi feltölődés. Szintén testi feltöltődés, de imádom a masszázst. Tervben van egy fürdős, szaunázós, beszélgetős program december 23-án reggel. Ez egy oyan program,amit korábban gyerekek ellőtt minden hónapban megszerveztünk, ma már kicsit nehezebben megy a dolog.   És egy mozizás barátnővel is jó lenne (ezek az úgy, mint régen programok).

Aztán persze lesznek alvásidők, amikor tudok egy kicsit majd rajzolni, jógázni. De ezeket ilyenkor inkább elengedem és örülök, ha sikerül összehozni egy fél órát ezekből.

 

Nektek jut idő saját magatokra az ünnepek alatt?

 

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.