Új szokás kialakítása – nem is olyan nehéz, mint gondolnád

új-szokások

Állítólag 21 nap kell egy új szokás kialakításához. Nem tudom,hogy így van-e, de abban biztos vagyok, hogy terv kell hozzá. Mint a legtöbb dologhoz az életben, különben minimális sikerre számíthatunk. 4 egyszerű lépéssel egy egyszerű hétköznapi ötlet és komolyabb terv is megvalósítható. Nekem bevált.

 

Mi a módszer?

Ez a módszer egy 4 lépéses menedzsment módszer tulajdonképpen, amit egy coach, tréner  tanított, hogy hogyan kell átültetni a munka világába. Akkoriban a kérdés az volt, hogy hová is szeretnék eljutni majd a munkámban 2 éven belül. Azt is nehéz néha megfogalmazni, hogy mit is szeretnénk valójában és ezzel én is így voltam. Néha sokkal könnyebben meg tudom mondani, hogy mi az amit nem szeretnék, mint azt amit szeretnék.De miután már meg volt a konkrét cél, sokkal könnyebben haladtam a tervemmel.

A módszer neve PDCA ciklus. A P= plan ( tervezés), D=do (cselekvés), C=check( ellenőrzés) és végül A=act(beavatkozás). Bonyolultnak hangzik, de a világ legegyszerűbb dolga az egész.

Nekem miért segített a módszer?

Hajlamos vagyok, mint a legtöbb ember übele-bumm-bele módjára fejest ugrani dolgokba ahelyett, hogy végiggondolnám, hogy mi is a cél, oda hogyan fogok tudni eljutni. Amíg multinacionális cégnél dolgoztam, ha mást nem is ( egyébként mást is megtanultam 🙂 ), azt mindenképp megtanultam, hogy sokkal több időt kell a tervezésre fordítani, mint magára a kivitelezésre. És nemcsak megtanultam, de a saját bőrömön tapasztaltam is szinte minden nap.

Szóval,ha napi 8 órában így gondolkodom és működik, akkor miért ne tenném ezt a munkahelyemen kívül is? Nyilvánvalóan kicsit átalakítva, de a magánáletben is sokat segített, hogy fontos dolgokban tervszerűen gondolkodom.

PDCA módszer

Szóval a 4 betű, 4 szót takar ahogy korábban írtam és mindegyik takar még jónéhány feladatot, lépést. Ezeket, ha végiggondoljuk a mi saját példánkon, máris közelebb vagyunk sok-sok lépéssel a célunkhoz.

új-szokások
Új szokások – új módszerek

 

PLAN – tervezés

 • Kell egy konkrét cél ( egy teljesítmény valamint az eléréséhez szükséges lépések, célok). .  Pl. 2017 december 31-ig megszabadulok 12 kilótól életmódváltással, sporttal. Sokan ott hibáznak, hogy egy általános célt tűznek ki maguk elé és semmi konkrétumot, mérhető, kézzel fogható dolgot nem. Nem határoznak meg határidőt és nem döntik el, hogy nagy vonalakban hogyan képzelik el a megvalósítást. Minél többet meg tudunk válaszolni a mit, mikor, hogyan, hol, hová, meddig stb.  kérdésekből, annál konkrétabb célunk lesz.
 • A  röviden megfogalmazott célt le kell bontani konkrét lépésekre is. Hogyan tervezem a fogyókúrát például? Havonta egy kilótól szabadulok meg. Hetente kétszer futok, kétszer úszom. Elhagyom a fehérlisztes és cukros élelmiszereket. Nem eszek 6 óra után, csak gyümölcsöt stb. . Egyrészt azért is meg kell ezt csinálni, mert sokkal jobban emészthető, ha apránként kell a feladatot megoldani és mindig csak egy kis lépsre koncentrálunk. Másrészről pedig ha már ezen törjük a fejünket, akkor azt is végiggondoljuk, hogy nem túl elhamarkodott-e az eredeti cél. Például 25 kilótól megszabadulni 1 hónap alatt?  Ha ezt szeretnénk kisebb lépésekre lebontani, rájönnénk, hogy ez szinte lehetetlen és a csalódás, hogy nem sikerült, kódolva van.
 • Ha megvan a konkrét cél, akkor személy szerint én szeretem azt jól látható helyre kitenni a lakásban, irodában, telefonon stb. Például korábban amíg sokat utaztam, a következő úticélról fotók  már hónapokkal korábban a laptopom képernyővédői, asztalképei voltak. Amikor a cél az volt, hogy egy éven belül logisztikai manager legyek, akkor a cél a hűtőmre volt kiragasztva egy Wordben, saját magam által készített névjegykártya formájában. Az egyik barátnőm a vágyott ruhákból, korábbi fotóiból készített fotómontázst a hűtőjére, amíg le nem adta a felesleges 18 kilóját.  A lényeg, hogy sokszor találkozzunk vele naponta és ne felejtsük el, hogy hova is akarunk eljutni.

DO – cselekvés

 • Kezd el alkalmazni a terved! Talán ez a legkönyebb lépés :-). Fontos eleme az eredeti módszernek, hogy összegyűjtsük az adatokat, amelyeket majd később elemeznünk kell, hogy ellenőrizni és beavatkozni tudjunk. Ez egy fogyókúránál például azt jelenti, hogy mit, mikor hogyan ettem, mennyit fogytam hetente, mennyit és mikor és mit sportoltam stb.

 

CHECK – ellenőrzés

 • Ehhez a lépéshez kellenek a konkrét célok és az adatok, amelyeket gyűjtöttünkés ezeket összehasonlítja az ember.  Ebben a fázisban azt vizsgáljuk, hogy miért tértünk el az eredeti tervtől. Mi a gond, hol lehet javítani, módosítani. Például az, hogy hetente kétszer futok és kétszer úszom. Ha ez folyamatosan gondot okoz, akkor ki kell találni, hogy milyen más kardiómozgást csinál szívesen az ember, ha kiderül, hogy nem megy a futás. Vagy sehogy sem tudunk hetente 2 úszást és 2 futást beiktatni az életünkbe, de hétvégenként tudunk bicajozni 40 kilómétert és 2 pilates órára el tudunk menni, akkor lehet, hogy ezekkel ki tudjuk válatni a 2 úszást és 2 futást.

 

ACT – beavatkozás

 • Amennyiben nagy eltérés van a célok és a valós adatok között, akkor be kell  avatkozni és módosításokat bevezetni. Ha például nem megy a heti 3 kiló mínusz és rájövünk mi a gond, akkor csökkentjük a heti célt egy biztos heti 1 kilóra vagy tartjuk a heti 3 kiló célt, de többet sportolunk, másképp étkezünk stb. .

Amennyiben a 4 lépés elvégzése után nincs terület, amit fejleszteni tudunk, akkor szépen, lassan haladhatunk az eredeti célunk felé.

További ötletek a sikerhez

 1. El kell fogadnunk, hogy semmi sem történik gyorsan, mindenhez idő kell. Adjuk meg magunknak ezt az időt és ne adjuk fel rögtön! Ha adunk magunknak 3 hónapot, biztosan le tudunk futni alkalmanként néhány kilómétert egyszerre. De ha rögtön neki állunk, hogy nulláról 5 kilómétert fussunk, valószínűleg ha nem vagyunk extra jó kondiban, akkor pár száz méter után feladjuk és megállapítjuk, hogy a futás nem jó és nem nekünk való. De ha apránként emeljük a napi futás mennyiségét stb. akkor eljuthatunk az 5 kilóméterig.
 2. A tervezést érdemes egészen kis lépésekre bontani! Az előző pontban leírtakhoz még annyit fűznék, hogy mindig csak az előttünk lévő kis akadályra koncentráljunk és ne az egész nagy problémára és akkor sikerül megoldani mindent.
 3. Kell valaki, akiben bízik az ember és annak el tudja mondani a tervet! Már csak azért is érdemes ezt megtenni, mert ez még egy pont, ami miatt nehezebben adjuk fel az egész tervet, ha tud valaki róla. És még akár lelkesít is minket.
 4. Ne felejtsd el megjutalmazni magad időnként! Meg kell tanulni örülni és megélni a sikereket, bármilyen kicsik is azok 🙂

 

Az én következő nagy tervem, hogy legyen alternatívám arra az időre, amikor majd visszamegyek GYES-ről dolgozni. A cél megvan és bizonyos lépések. Most tartok ott, hogy bizonyos lépésekhez már rendeltem  heti feladatokat.

Neked mi a célod? Futni kezdesz, nyelvet fogsz tanulni, esetleg fogyókúra vagy utazás valami egzotikus helyre?

 

 

Ha tetszett, oszd meg a cikket a közösségi médiában!

Ez is érdekelhet

1 hozzászólás

 1. Mi Amerikába szeretnenk menni a parommal es valoban sosem ultunk meg igy le vegiggondolni, hogy mennyi penz kellene, mit csinalnank stb. De ezek utan vegigszamolgatom, hogy mennyi lenne egy 3 hetes ut es mennyit kellene félre tennünk pl. havonta. Tetszik az ötlet! A fogyokuraim hatarozottan ilyen gondok miatt buktak el mindig 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.