Online utazásszervező ötletek kezdőknek és haladóknak

online-szallasfoglalas

Úgy alakult, hogy az idei nyaralásunkat augusztusra már múlt héten,január közepén lefoglaltuk. Két gyerekkel időben ki kellett találni, mit is szeretnénk, mert családi szobákból  kevés opció van a szállodákban. Ráadásul nem is geyedül utazunk, hanem a hugomékkal, szóval igazából 9 főnek kellett jó szállást találni. Találtunk is.  Ma már online szálláskeresőkkel ez nagyon egyszerű!

Kétféle ember létezik : aki magának szervezi az utazásait és aki másokkal szervezteti meg őket. Én az előző csoportba tartozom immár 15 éve, miután egy tunéziai nyaralás után azt mondtam, ezt én is tudnám csinálni. Mármint az utazásszervezést. És ráaadásul szívesen is teszem, akkor meg miért ne.

De ennek is megvannak a maga trükkjei! Az elmúlt 15 évben saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy mivel játszanak az utazásszervező oldalak  és már azt hittem mindent láttam, vagy majdnem mindent, de most megint új dolgokkal találkoztam. Ezeket szedtem egy csokorba, hátha másnak ezzel kicsit gördülékenyebb lesz a foglalás.

Máris itt az első ötlet : ne csak egy felületet használjunk!

Aki egyszer is utazott már szálláskereső oldalak segítségével, az könnyen a rabjuk lesz és abba a csapdába esik, hogy csak egy oldalt használ, mert annak ismeri már a felületét. Pedig szolgáltatásban nagyon hasonló dolgokat nyújtanak, hasonló szűrők segítségével. Érdemes tehát körbenézni foglalás előtt más oldalakon is.

OK, de akkor mégis mi a különbség közöttük? Lássuk!

 

Booking.com –  külföldi szállásközvetítő oldal, ahol magyar szálláshelyekre is tudunk már foglalni. Nagy előnye valószínűleg az ismertsége, mert jóformán amelyik szálláshely itt nem található meg, az nem is létezik. Rengeteg féle szempont szerint tudunk szűrni a szállások között ( csillagok száma, besorolás, hitelkártya nélkül is foglalható szállás, elhelyezkedés kerület szerint, vendégek véleménye, extra szolgáltatások stb.).

Tripadvisorszállásértékelő és -foglaló oldal. Talán az egyik legnagyobb előnye, hogy rengeteg plusz információ is megtalálható az oldalon az adott helyről, ahová utazni szeretnénk. Utazások során rengeteg helyen lehet találkozni a logójukkal illetve, hogy az adott hely valamilyen minősítést kapott a Tripadvisortól ( legérdekesebb látnivaló, feltététlenül-látni-kell-hely stb.). A Tripadvisor minősítés jelent egyfajta minőséget – kuriózumot ( én anno ilyen értékelés alapján jutottam el egy ajurvédikus masszázsra Indiában és nem bántam meg . Pedig akkor még azt sem tudam mi az az Ajurveda 🙂 ).

Trivagoa különböző szálláshelykereső oldalak ajánlatait foglalja össze. Kiválasztjuk az adott időpontot, amikor utazni szeretnénk , az oldal pedig listázza, hogy akkor adott létszámra hol szabad szoba. És ami igazán jó az oldalban, hogy adott szálláshelyhez kilistázza, hogy melyik oldalon keresztül, milyen áron juthatunk a szobához ( itt azért érdemes figyelni, mert ezek csak induló árak többnyire és ezekre még jöhetnek mindenféle költségek ).

Airbnb magánszemélyek kiadó lakásait, szobáit  lehet bérelni. Itt felmerülhet a kérdés, vajon mennyire biztonságos. De a szigorú regisztráció mind a két fél részéről  ( több lépcsőben kell bizonyítani, hogy Te, te vagy ) és a döntés szabadsága a lakás kiadó részéről biztosítja, hogy ne egy távoli foci hulligán vegye ki a lakásod és vagy attól béreld ki a lakást. A több lépcsős regisztráció során engedélyt kell adni Airbnb-nek, hogy láthassa az általad engedélyezett közösségi oldalaidat, fotókat kell feltölteni magadról, leírást kell megadnod, telefonszámot – emial címet. Bár úgy tűnik előre kell fizetni, de a szállásadó az összeget csak az érkezésünk után kapja majd meg. Lehetőség van szállsát lemondani és abben az esetben a kifizetett összeget visszakapni.

Míg néhány éve kimondottan megérte Airbnb-n foglalni, ma már nem feltétlenül vannak jobb árai, mint a hoteleknek. Ezzel szemben hosszabb tartózkodásnál már érdemes megfontolni, hogy nem kényelmesebb-e e, főleg család esetén lakást bérelni.

szallashelyfoglalas

Magyar szálláskereső oldalak

Utazzitthon.hu – belföldi szálláskereső, amely nemcsak akciókról, de programokról, látnivalókról is információt nyújt.

Szállás.hu – belföldi – külföldi szálláskereső

Kidsoasis – minősített gyerek és családbarát szálláshelyeket ajánl belföldön. És náluk a gyerekbarát nem annyiban merül ki, hogy van babaágy a szállodában. Az oldalon hasznos információk találhatóak már az uatzástervezésétől, magáig az utazásig. Blogjukat egy ötgyermekes anyuka írja,szóval van rutinja családi utazás témában 🙂

 

10+1 hasznos ötlet szálláshely-keresők használatához:

  1. Érdemes a szálláshelykeresők  applikációt letölteni telefonra, tabletre, mert ezeken keresztül gyakran még plusz kedvezményeket kaphatunk.
  2. Nem feltétlenül a szálláshelykeresők oldala a legolcsóbb – egyrészt nekik a szálláshelyek jutalékot fizetnek,ott ennyivel drágább is lehet a kiválasztott szállás; illetve az adott szálláshelyen direktbe foglalva belefuthatunk szezonális akciókba, személyre szabható csomagokba.
  3. A szálláshelykeresők felületén látható ár, gyakran csak induló ár. Ehhez még hozzájöhetnek mindenféle egyéb ( rejtett ) költségek ( takarítási díj, az adott oldal foglalási díja, kártyás fizetés díja stb.), amelyek csak a fizetés pillanatában rakódnak hirtelen a fizetendő összegre.
  4. Gyakran a drágább opció az olcsóbb. Ma már többféle fizetési konstrukciót kínálnak a szálláshelyek és értelemszerűen az a lehetőség a legdrágább, hogy csak érkezéskor/távozáskor fizeted az összeg nagyrészét és csak 10-20% előleget fizetsz vagy a teljes összeget a szálláshelyen fizeted. Ezért az ember szívesebben fizet egy minimális összeget foglaláskor és majd a többit a szálláshelyen. De ebben az esetben is zárolhatja a szállásadó a számlánkon a teljes foglalási összeget ( nem vonják a le a pénzt, de nem is férünk hozzá).
  5. Sokan a fenti problémát azzal akarják orvosolni, hogy elektronikus kártyával fizetnek, amelyen csak egy kisebb összeget helyeznek el. Ez  is jó, de ha a szállásadó mégis megterhelné – ha nem is foglaláskor, hanem érkezés előtt x idővel – a kártyánkat és nem sikerül neki, akkor törölheti a foglalást. Jobb eseetben értesít emailben, hogy gond van és tegyél pénzt a kártyára stb. . De lehet, hogy azonnal a foglalást törli.
  6. Mindig nézzük meg az adott szállást több oldalon is – milyen vélemények, akciók vannak.
  7. Ha van, akkor a szállás FB oldalát is érdemes megnézni, mert sokszor vendégek ott panaszkodnak illetve zengenek dicshimnuszokat.
  8. Azért mert valami éppen akciós egy oldalon, nem biztos hogy az a legjobb, legkedvezőbb ajánlat is.
  9. Érdemes egy papírlapon, excel táblában összehasonlítani a különböző oldalak ajánlatait ugyanarra a szálláshelyre. Gyakran más-más oldalakon az adott szálláshely, más-más konstrukciót kínál.
  10. Fontos dolgokban ne kössünk kompromisszumot, mert az egész utazást elronthatjuk vele! ( Például, ha nincs babaágy a szálláshelyen és nem szeretnénk a gyereket egy hétig velünk altatni egy 140 cm széles ágyon, akkor oda ne menjünk! Hosszú lenne ott egy hét 🙂  )

+1 Tegyük meg egymásnak azt a szívességet, hogy utazás után megírjuk a véleményünket. Erre egyébként kimondottan kéri is az utazót a legtöbb oldal, hiszen neki is érdeke, ha jól éreztük magunkat, akkor annak hangot adjunk. Ha rosszul, akkor pedig javítson a szolgáltatások színvonalán.

 

 

Repülőjegyet is érdemes hasonló elven működő oldalon, mint a fent említettek,  keresgélni és foglalni. De ha valaki rendszeres utazó, akkor ki lehet használni a légitársaságok pontgyűjtéseit és egyedi akcióit is. Ha gyerekkel utazunk, többé-kevésbé ugyanazok a szabályok érvényesek ( mit vihetünk a gyereknek a gépre stb., de érdemes ezt a témát is alaposabban körbejárni, ha hosszabb útra indulunk!).

 

 

De ma már néha annyi is elég, ha beírjuk a Google keresőbe, hogy Budapest- Los Angeles repülőjegy és a dátum és kikeresi nekünk a legjobb ajánlatokat.

Mi végül is trivago-n találtunk olyan ajánlatot, ami jó lett és onnan továbblépve a hotels.com-ra, letöltve az appot, még további kedvezményt is kaptunk. Már csak el kell indulnunk!

 

Te hogyan szervezed az utazásaid? Van kedvenc szálláshely-foglaló oldalad?

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.