Útipatika gyerekeknek

útipatika gyerekeknek

Itt a nyár, jó idő, végre több időt együtt tölthet a calád és elindul a nyaralás-szezon is. Felnőttként gyerek nélkül ezt az ember elintézi sokszor annyival, hogy á, nem kell semmi. De gyerekkel már nem biztos, hogy ez a jó megoldás az útipatika összeállításához. Van tapasztalatom 🙂

 

Szóval alapvetően háromféle szülő van :

 1. nem viszünk magunkkal semmit ( nem vonzom be magamnak a bajt azzal, hogy még fel is készülök rá)
 2. komoly útipatikával utazik
 3. köztes átmenet : jól átgondolt készlettel indul nyaralni

Őszinte leszek, volt olyan, amikor mi is úgy utaztunk, hogy semmit nem vittünk magunkkal. Persze ez nem egy ázsiai kiruccanás volt maláriagyanús helyre, hanem belföld. De aztán néhány hónapja a 3 éves lányommal nagyszülőknél jártunk vidéken, ahol hányni kezdett este lefekvés körül. Éjszaka folyamatosan hányt, pedig már órák óta nem evett és ivott  semmit. Hajnali kettőkor autóba ültünk és a 10 km-re lévő 35ezres kisváros ügyeletén kapott egy injekciót és egy receptet, hogy ezt majd váltsuk ki valamelyik patikában. Rendben, megyünk is az ügyeletes patikába – mondom én az orvosnak. Mire a válasz : este 10 és reggel 8 között nincs nyitva patika, de majd ez az injekció biztosan segít. Nem segített, reggel patika és a hányás elleni gyógszer segített csak.

Korábban én is úgy voltam vele, hogy nem kell gyógszer gyerek mellett, mert majd úgy is van ügyeletes patika. Azóta inkább van egy alap túlélőkészletem és azzal megyünk :-).

 

Alap útipatika

Érdemes végiggondolni, hogy a mi gyerekünknél mi a leggyakoribb probléma és arra készülni. Nálunk ez általában az orrfolyás, köhögés, kezdődő nátha ( és általában a legtöbb családban ezek az alap tünetek).  Ennek megfelelően a mi útipatikánkban ezek vannak :

 • C-vitamin
 • köhögésre valami ( van egy gyógynövényes borzasztó ízű szerünk és egy olyan köhögésre, ami allergia szerű )
 • lázcsillapító ( lázmérőt azért nem írom, mert én már ismerem annyira a gyereket és a viselkedését, hogy tudom mikor van csak hőemelkedése és mikor már láza)
 • mellkasra, hátra kenhető légzéskönnyítő krém
 • orrcsepp
 • néhány darab sebtapasz

Ez az egész elfér egy műanyag dobozkában. Otthon is ebben tárolom őket és ha menni kell, akár csak egy hétvégére is, akkor mehet a bőröndbe mindenféle gondolkodás nélkül.

Bővített útipatika:

 • orrszívó ( kézit vigyünk, hiszen a porszívóra csatlakoztathatóhoz elég körülményes porszívót szerezni egy szállodában )
 • hasmenésre, hányásra valamilyen szer ( ez főleg a medditerrán országokban jöhet jól, ahol nem mindenhol ajánlott a csapvíz fogyasztás pl., de mindent megnyalogató kisgyerekkel sem jön rosszul).

 

Egyéb hasznos ötletek :

 1. ha belföldön utazunk, akkor kérhetünk receptet a gyerekorvostól és ha szükséges, akkor váltjuk ki a szert
 2. antibiotikummal és komolyabb gyógyszerekkel nem érdemes készülni, mert ilyen esetben inkább lássa orvos a gyereket először
 3. a rendszeresen szedett gyógyszereket viszont ne felejtsük itthon és külföldi utazás esetében érdemes az eredeti dobozában magunkkal vinni őket. Gond esetén kórházban orvosnak meg tudjuk mutatni, hogy mit szed a gyerek ( nem minden országban ugyanazon a néven vannak forgalomban a gyógyszerek) illetve repülős utazásnál kérhetnek a gyógyszerről papírt is ellenőrzésnél.
 4. nyáron ne felejtsük el a fényvédő krémet, leégésre valamilyen krémet
 5. mindig biztosítással utazzunk( több százezer forintba is kerülhet egy sima rutin vizsgálat is külföldön, amennyiben nem kötünk biztosítást)
 6. az útipatikát a kézipoggyászba tegyük!

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.