Vöröslencse krémleves

vöröslencse leves

Tizenévvel ezelőtt ettem még külföldön vöröslencséből készült ételt és teljesen el is feledkeztem róla tavaly nyárig, amikor az egyik ismerősöm mesélte, hogy náluk vöröslencse lesz ebédre. Gondoltam, az elég macerás, hiszen a mi lencsénknek legalább néhány órát kell áznia főzés előtt, ha nem egy éjszakát. Aztán kiderült, hogy a vöröslencsének nem kell ennyi, sőt rögtön lehet főzni, fél óra alatt remek kis egytálétel, leves készíthető belőle.

Szóval gyerekek mellett nagyon praktikus alapanyag, hiszen 30 perc alatt asztalra kerülhet az étel. Nekem igazán jó alapanyag is, hiszen nem eszem húst és magas a fehérjetartalma. Könnyeben emészthető, mint általában a hüvelyesek. Magas a folsav és magnézium tartalma.

 

Hozzávalók vörölencse krémleves

 

  • 20 dkg vöröslencse
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb szál sárgarépa
  • 1 kisebb szál fehérrépa
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2-3 evőkanál kókuszolaj vagy olivaolaj
  • 2 babérlevél
  • só, bors
  • 2 dl kókuszkrém ( ha nincs otthon, akkor a tejszín is megteszi)
  • 1,5 liter víz

 

Opcionális, ha szeretitek az egzotikus ízeket

  • kevés gyömbér reszelve
  • garam masala( babérlevél, koriander, fahéj, római kömény, kardamom, szegfűszeg  van benne általában) fűszerkeverék 1 kávéskanál vagy pici curry por
  • chilli

 

Elkészítés vörölencse krémleves

  1. Vöröshagymát, ha szeretitek a gyömbért akkor azzal együtt és a fokhagymával a kókuszolajon/olivaolajon megpirítjuk.
  2. Ha már kellemes illat lengi be a konyhát, akkor jöhetnek a felaprított zöldségek és a lencse. Majd felöntöm az egészet vízzel. A legjobb egyébként, ha van zöldséglevesből maradt alaplé és azzal öntjök fel. Sózzuk, borsozzuk és beledobjuk a babérlevelet és petrezselymet.
  3. Fedővel lefedjük és innetől számítva kb. 20-25 perc alatt megpuhul a lencse. Aki szereti, csak belekeveri a kókusztejet és mást nem is csinál vele. Én krémpárti vagyok, ezért turmixolok.
  4. Ha nagyon sűrű lenne, akkor még egy kis vizet adok hozzá vagy ha már a turmixolás előtt is sűrű, akkor 1 dl kókuszkrém/tejszín és 1 dl tej keverékével öntöm fel.
  5. A végén, aki szereti az egzotikus ízeket, az pici korianderrel vagy chillivel feldobhatja, de ez gyerek mellett nem túl jó ötlet.

Naan-kenyér

A vöröslencse leves, a dahl egy klasszikus indiai étel ( nem teljesen a fenti recept a dahl) és ahhez dukál Indiában a naan-kenyér. Ami bonyolultnak hangzik, de nem az.

 

Hozzávalók naan-kenyér ( 4 kisebb kenyérke)

  • 13 dkg liszt
  • 1 dl natúr joghurt ( én csináltam már tejföllel is és azzal is jó)
  • 1 kávéskanál só
  • 2dk olvasztott vaj
  • 1dl meleg víz
  • 1 dkg élesztő

Elkészítés naan-kenyér

  1. Az élesztőt kicsit felfuttatom a melegvízben, közben az összes többi hozzávalót összekeverem.
  2. 10 perc után a fenti keverékhez adom az élesztős vizet, összekeverem az egészet és egy másfél órára félre teszem meleg helyre pihenni ( radiátorra, olyan helyre, ahol a nap süti pl.)
  3. Sütés előtt kisebb gombócokat formázok belőle és egy kisebb gombócot én kézzel kilapítgatom. Akinek jobban megy, az csinálja sodrófával. Kelleni fog még lisz, mert elég ragadós a tészta.
  4. Forró ( tényleg forró serpenyőben) vaj, olaj és minden nélkül max fél percig sütöm az egyik, majd a másik oldalát. Szép barna foltok jellenek meg majd rajta.

 

Jó étvágyat vagyis Namasté!

 

 

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.