Zabos gyereknek zabot?

zabpehely palacsinta süti zabkása

Vicesen az egyik bioboltban kérdezte tőlem az egyik eladó hölgy pár hete, amikor mondtam, hogy a gyerek nagyon szereti a zabpelyhet: Zabos gyereknek zabot? Ugyan mit tudok ebből a gyereknek készíteni?

Az első kérdést inkább elengedtem a fülem mellett és mosolyogtam ( az ilyen lökött kérdésekre már inkább nem reagálok), a másodikra pedig a válasz az volt:

  1. zabpelyhes almás-meggyes süti
  2. zabkása
  3. palacsinta zabpehely lisztből

És hogy miért jó a zab?

  • Alacsony a glikémiás indexe
  • Rosttartalma magas és így sok vizet képes megkö
  • Sokáig eltelít és energiát ad, mert lassan szívódik fel

 

 

Zabpelyhes almás-meggyes süti

  • 80 dkg reszelt alma
  • 25 dkg zabpehely
  • 35-40 dkg magozott meggy
  • 1 teáskanál fahéj
  • 5 dkg olvasztott vaj vagy kókuszolaj
  • 5  dkg durvára darált dió

 

Minden hozzávalót, kivéve diót összekeverünk egy nagy tálban és egy 20 percet hagyjuk állni. Ezután mehet a sütőedénybe, tetejére a durvára vágott dió. 180 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt kész is ( kóstoljuk meg a diót és ha kellemes pörkölt dió íze van, akkor jó már). Érdemes pihentetni egy kicsit, mert akkor jobban összeáll.

Ez egy elég nagy mennyiség, de nálunk ilyenkor 2-3 napig ez az uzsonna, anyának a reggeli joghurttal stb. .Hűtőben klasszul kibír pár napot.

 

Zabkása

Ehhez annyi hozzátartozik, hogy 1,5 évig éltem Angliában és ott voltam kénytelen megszeretni a zabkását. Ha már tejbegríz nem volt 🙂

  • zabpehely ( 4-5 dkg)
  • tej

Egy csésze zabpehelyhez kétszeres mennyiségű folyadékot érdemes használni, kb. 5 percig főzni és hagyni, pár percig, hogy puhuljon és megszívja magát. Ez az alap.

 

Aki édes szájú, az édesítheti, de szerintem teljesen felesleges, főleg ha gyümölccsel készítjük. Ha az alap jó krémes, akkor már ízlésünk szerint variálhatjuk ( ezzel lehetett korábban, amíg nem főztem megőríteni), de néhány variáció, amit nálunk a gyerek nagyon szeret.

Almás-fahéjas zabkása

Alap + reszelt alma + kavéskanál fahéj

Almás-fahéjas-csokis zabkása

Alap + reszelt alma + kavéskanál fahéj+ 2 kocka étcsokoládé

Almás-banános zabkása

Alap + 1 reszelt alma + fél banán apró darabokra vágva + 4-5 szem dió durvára törve

 

Igazából mindenféle gyümölccsel, magokkal  remekül működik, nagyon változatosan lehet készíteni.  De ha a gyerek a nagyon aprószemű zabpehelyben is talál kivetni valót, akkor le is lehet pürésíteni és akkor már egészen tejbegríz állaga lesz.

Zabpehelylisztes palacsinta

Van aki otthon zabpelyhet ledarál és abból készít lisztet, szerintem érdemes a boltban megvenni a zabpehelylisztet készen. Valahogy nem olyan lesz a végeredmény ( ugyanez igaz az otthon mandulából készített mandula lisztre is), minth a kész lisztet használnánk.

Tejmentes variáció

  • 15 dkg zabphelyliszt
  • 2 db egész tojás
  • 5 dl víz ( én sima csapvízzel készítem, de buborékos és szódavíz is klassz)
  • egy evőkanál olvasztott vaj vagy kókuszolaj
  • pici só

Tejes variáció

  • 15 dkg zabpehelyliszt
  • 2 db egész tojás
  • 3 dl víz
  • 2 dl tej
  • egy evőkanál olvasztott vaj vagy kókuszolaj
  • pici só

Összekeverni mindent és kicsit állni hagyni sütés előtt, hogy lássuk hogy mennyi folyadékot vesz fel a liszt és ha sűrű nagyon a tészta, akkor picit még adni hozzá. Érdemes botmixerrel dolgozni.Ugyanúgy süthető, mint a hagyományos palacsinta.

 

Nálunk gyümölcs a töltelék, engedékeny napjaimon jöhet a kakaó is :-).

 

Jó étvágyat!

 

Nálatok vannak cukormentes, egészséges receptek, amik gyorsan el is készülnek?

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.