Zempléni vártúra

zempléni várak , kastélyok

Gyerekkel utazni nem egyszerű, de nem lehetetlen. Ez a rövid kiruccanás is ezt bizonyította nekünk, hogy néha kell kompromisszumot kötni egy már két évessel is, de azért utazni lehet vele is. Így igazi családbarát programot sikerült összeállítani : volt kellő mennyiségű játszóterezés és felnőtt program is a két napban.

Budapestről ez egy kétnapos kiruccanás, egy éjszakát mindenféleképpen meg kell szállnunk valahol. És még így sem fér bele minden a programba, de kedvcsinálónak igazán jó volt és még biztosan visszajövünk.

 

Amiért ez nem egynapos utazás, annak az oka az , hogy Budapestről lejutni Sárospatakra 2,5 óra. De ha környékről indulunk útnak, akkor sem érdemes szerintem belezsúfolni egy napba mindent, mert az a minőség rovására megy.

Szóval sikerült elindulnunk 9 órakor, köszönhetően annak, hogy előző este jóformán mindent megcsináltam előre és reggelre már csak tényleg zuhanyzás, öltözés, gyereketetés és autóba bepakolás maradt. Így is fél 12 után értünk le Sárospatakra, közben volt egy 5-10 perces technikai pihenő beiktatva.

Sárospatak

Gyerekkoromban, 12-13 évesen voltam ezen a környéken utoljára. Akkor Sátoraljaújhelyen táboroztam a barátnőmmel. Ez még anno a rendszerváltás előtt volt néhány perccel. Akkor jöttünk el Patakra is várat nézni. Természetesen nem sok minden maradt meg bennem a várról, mert jobban foglalkoztatott, hogy a Dirty Dancing cimű filmet megyünk majd megnézni másnap Sátoraljaújhelyen. De annyi azért mégis megmaradt, hogy van egy nagy toronyépület és az egyik oldalról folyó, patak megy el a vár alatt.

 

Ezért meg is lepett, amikor leparkoltunk a vár előtt és sehol a torony, hanem egy kastélyszerű lakóépületet lehet látni. Aztán megnyugodtam, amikor a várkapun besétáltunk jegyet venni, hogy ott van az a tömzsi, toronyszerű vár is az udvaron.

A torony megmászását nem ajánlotta a hölgy, valószínűleg a terhességem miatt. Pedig nem lett volna szerintem semmi gond, mert másnap a füzéri várba is simán felsétáltam. Szóval a torony kimaradt, de az első emeleten megnéztük a helytörténeti kiállítást, ami kellemes csalódás volt, mert érdejkesre sikeredett Nem a szokásos ’80-s években nyomtatott papírokra kiírt unalmas szöveg volt a tárolókban.  Azt jó tudni, hogy bent a kiállításon fülledt meleg van az állandó hőmérséklet és páratartalom miatt miatt. Ez nekem terhesen annyira nem esett jól, de minden teremben van ülőalkalmatosság, ami igazán örömteli dolog, hogy nem a teremőr székét kellett elkérnem pár percre.

A teremőr hölgyek nagyon kedvesen lefoglalták a lurkót, amíg én próbáltam a párás meleget túlélni és  hogy én is élvezni tudjam a kiállítást  Utána kimentünk a vár folyó felőli oldalára és ott a fák alatt ücsörögtünk egy kicsit. Ott mozgott a levegő is, nem volt annyira tikkasztó a hőség.

A parkban nem sokat sétáltunk, mert iszonyatos forróság volt, de valahol a várárokban van egy játszótér is. Ehelyett a bejárat előtti cukrászda árnyas teraszán lógattuk a lábunkat egy kicsit.

Így is, hogy csak a kiállítás egy részét néztük meg, jó másfél órát csavarogtunk a várban.

Füzérradvány

Útjközben beugrottunk Füzérradványra, ha már azt írta a google, hogy  a Károlyi-kastély látogatható. Mi az hogy látogatható, egy igazi gyöngyszem a hajdan szebb napokat is látott épület. De igazán jó  állapotban van most is és ezen még sokat dob a tárlatvezetés és az  óriási parkban tett séta is. Mivel nem túl sokan fordulnak meg azt gondolom a kastélyban, a tárlatvezetés igazán személyre szóló volt és annyit kérdeztünk, amennyit akartunk. Maga a vezetés kb. fél óra, mivel 6-7 terem látogatható csak a földszinten. A park szép most is, de igazán impozáns gondolom 50-60 éve volt utoljára, amikor az utat megtisztították a gaztól, a tó ki volt rendesen tisztítva. De így is látni lehetett, hogy ez valamikor egy nagyon úri kert volt.

 

Ha valaki a környéken jár, ne hagyja ki!

 

Füzérradvány kastély
Füzérradványi Károlyi-kastély

 

Ezek után a terv a füzéri vár volt megtekintése volt, de oda csak 4 körül értünk. Szerencsénkre nem indultunk el megmászni a meredek domboldalt rögtön, hanem a büfében próbáltam hideg izet szerezni. A büfés hölgy szólt, hogy már ne induljunk el a vár felé, mert egy bő 20 perces meredek út vár ránk és fent meg már nem lenne annyi időnk, hogy nyugodtan körbe nézzünk. Némi térképnézegetés után úgy döntöttünk, hogy elmegyünk vacsorázni és majd másnap visszajövünk.

Vacsorázni Telkibányára indultunk, miután kiderült hogy a már korábban tesztelt Anyukám mondta-ban nincs hely. Az Aranygombos fogadó kertjében ettünk igazán ízletes vacsorát. Sem a minőségre, sem az adagra nem volt panasz. Az épület és a kert is igazán igényesen van kialakítva. Rossz időben bent, a kandalló mellett is étkezhetünk. Volt gyerekszékük és a pelenkázás sem volt gond. Illetve mivel a gyermek szokás szerint hamarabb megunta a vacsorát mint mi, nyugodtan szaladgálhatott az udvaron, nem kellett két percenként ránéznünk. Így kivételesen én is tudtam néhány falatot nyugodtan enni.

Boldogkőváralja

Boldogkőváralján szálltunk meg a Mandala házban, amit csak ajánlani tudok mindenkinek. Nagyon szépen felújított, vagyis ahogy az egyik tulajdonostól megtudtuk jóformán egy teljesen újonnan épített vendégházban szálltunk meg. Zárt, játszóteres udvarra néznek a vendégszobák, ahol parkolni is lehet. Kényelmesen elfértünk a mi szobánkban, még úgyis hogy gyerekágy lett felállítva, amit a szállásadótól kaptunk. A szobához meglehetősen nagy, zuhanyzós fürdőszoba tartozott. Este miután a gyereket letettük aludni, az ablak elé ki tudtunk ülni és élvezni egy kicsit a fülledt júliusi meleget, illetve a férjem a foci EB-t.

Közös, meglehetősen nagy , mindennel felszerelt konyha található az épület végén, amit mindenki kedvére használhat. Mi kértünk reggelit is, amit a konyha mögötti teraszon szolgáltak fel. A környék finomságaiból( kolbász, szalámi, joghurt, sajt, lekvár, zöldségek ) készített tál mellé lehetett kérni még tejbegrízt, ami a gyerekek körében nagy sikert aratott. Egyébként van lehetőség vacsorát is igényleni, de mi tudtuk, hogy ezt valahol majd útközben fogjuk megejteni.

Másnap reggel miután intéztük az anyagiakat, megnéztük még Boldogkő várát a faluban, ahol 2014-ben már jártunk egyszer, de gyerekhordozó híján nem tudtunk a várba bemenni. A vár udvara ugyanis köves, néhol nehezen járható, emiatt babakocsival( és mozgáskorlátozottaknak is) képtelenség bejutni, de a kilátás miatt mindenképp érdemes bemenni és körbenézni.

Komolyabb kiállításra nem kell számítani, de jó látni, hogy ennyire épen maradt meg egy vár. Fel tudtunk lépcsőzni a vár tetejére egészen, illetve körbe menni a várfalon, majd a vár pincéjében egy szinte szokásos várbörtön kiállítást lehetett megnézni, néhány kínzóeszközzel és kalodával.

Füzér

Egy közel egyórás nézelődés, fotózás, toboz gyűjtés után a vár előtt elindultunk Füzérre. A vár alatt szépen kialakított parkoló várja a vendégeket, asztalokkal, büfével, nemrég épült mosdóval. Innen indul a kezdetben még könnyed sétának tűnő út az erdőn keresztül, ami kb. 10 perc után egyre meredekebb lett. Papucsban lehetőleg ne induljunk neki az útnak, mert a vár alatt már nemcsak meredek, de sziklás is az út. Féltávon van a jegypénztár, ami szintén nemrég épült. Itt lehetőség van mosdóhasználatra, leülni és megpihenni egy kicsit. Gyerekkel, terhesen fél óra alatt értünk fel.

A vár állítólag még nem teljesen készült el, tervezik a felújítás folyatását, de a már elkészült helyiségek és a kilátás miatt a környék egyik kihagyhatatlan látnivalója már most is.

 

Füzéri vár
Füzéri vár madártávlatból

Volt is látogató bőven a péntek délelőtt ellenére is. Sok idősebbel is találkoztunk, akik nordicwalking bottal, de felmásztak a várhoz. Illetve sok babahordozós családdal is találkoztunk . A mi gyerekünk apa nyakában és kezében tette meg a táv problémás részeit.

Ahogy felérünk a várba az utolsó lépcsősoron, lehetőség van hűsölni a vastag várfalak alatt, mielőtt továbbindulunk felfedezni a felújított részeket. Mi itt a hűvösben éheztünk meg és szerencsénkre volt szabad pad is, úgy hogy a gyermek itt költötte el az ebédjét.

Igyekeztek élvezhető, látványos kiállítást összehozni, ami azt gondolom sikerült is. Szerencsére nemcsak el kell képzelnünk, hogy milyen lehetett a vár anno, hanem igyekeztek ezt meg is mutatni: eredeti bútorok híján készültek a kornak megfelelő bútorok az adott szobákba. Végigolvasgava minden kiírást, kinézve minden ablakon, ahol gyönyörű kilátásban reménykedhet az ember,  olyan háromnegyed óra  alatt megnézhető a vár. Megtekinthető még a bejáratnál a konyha, illetve fel lehet mászni a vár tornyába is. Adott időpontokban indulnak tárlatvezetések is, amiről mi éppen lecsúsztunk, de élvezhető a kiállítás önállóan megtekintve is.

Lefelé menet már gyorsabban halad az ember és nem isolyan fárasztó az út, de a parkolóba visszaérve mindenki keresi a hűsölési és hideg italozási lehetőséget. Miután összeszedtük magunkat, 2 óra felé elindultunk Miskolc felé. Útközben Encsen tudom ajánlani az Anyukám mondta éttermet. Érdemes bejelentkezni napokkal korábban, ha tudjuk, hogy arra járunk, mert a hely mérete miatt hétvége felé nincs nagyon szaban asztaluk a beeső vendégeknek.

 

 

További várak a megyében : Diósgyőri vár

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.