Zöldebb élet – apró ötletekkel

környezetbarát háztartás

Nemrég olvastam, hogy mi magyarok alapvetően gazdasági okokból próbálunk zöldebb életet élni és nem azért, mert hosszabb távon az fenntarthatóbb. Magyarul mondva, spórolni szeretnénk. Ha ez az alapvető ok, akkor hoztam néhány példát, hogyan lehet pénzt spórolni a zöldebb élettel.

 1. Csak a teli mosógépet/ mosogatógépet indítsd be! Ne pazarold a vizet, mosogatószert feleslegesen. Tudom, a mai mosógépek, már érzékelik a bennük lévő súlyt és ahhoz adagolják a szükséges vizet, de az áram még nem így működik.
 2. Környezetbarát zuhany és csapfejek. Szabályozható a víz mennyisége, így akár 50-60%-kal kevesebb víz fogy el zuhanyzásnál.
 3. Felesleges 50-60 fokon ruhát mosni. Csak az energiát pazaroljuk, ha 30-40 fok feletti vízben mossuk a ruhákat. Tisztábbak nem lesznek!
 4. Programozható termosztát. Aki nincs otthon egész nap, azoknak jól jöhet egy programozható termosztát, ami már tízezer Forintért is kapható és csak akkor fűti,hűti a lakást, amikor szükséges.
 5. Szigetelés az ajtókon, ablakokon. Érdemes rendszeresen ellenőrizni, és ha szükséges cserélni a műanyag nyílászárokon található szigetelés szalagokat.
 6. Tervezd meg a menüt! Időt és pénzt is spórolhatsz, ha nem ad-hoc vásárolsz, hanem tudatosan.
 7. Minden papírnak két oldala van. Bármi, ami még papíron érkezik hozzánk, az előbb-utóbb rajzpapírként végzi. Nem dobunk semmit a kukába rögtön.
 8. Valóban szükséges a 23-24-25 fok a lakásban? Egészségesebb a 21-22 fok közötti hőmérséklet télen.
 9. Textil szalvéták a papír helyett. Tartósabbak, moshatóak és olcsóbbak.
 10. Kukta és barátai. Kukta és minden fedővel rendelkező edény jó szolgálatot tehet a konyhában.
 11. Csináld magad takarítószerek. Ecet, citromsav, szódabikarbóna – ezek az alapjai az üzletekben kapható takarítószereknek is, de ebben a formában olcsóbbak is.
 12. Használd a sütő minden szintjét!  De már azzal is spórolsz, ha egy rakott krumlplu után rögtön beteszed az almáspitét a sütőbe és nem várod meg, amíg a sütő kihül és újra kell melegíteni.
 13. Zuhanyozz! Akár 60%-kal kevesebb vizet használhatsz el, szemben egy  fürdéssel.
 14. Teregess! Persze ahol gond a pára, ott ez nem jó megoldás, de teregetéssel áramot spórolsz és a keletkező pára jót tesz a szoba levegőjének.
 15. Készíts bevásárlólistát, hogy felesleges dolgokat ne vegyél meg!
 16. Vásárolj ritkábban! Gyakran a nagyobb mennyiségben történő vásárlás kedvezőbb, de nem mindig. Érdemes megnézni a az egységre vetített árat is vásárlásnál, nemcsak a fogyasztói árat.
 17. Vásárolj gyakrabban! Olyan háztartásban, ahol csak egy-két fő van, hasznosabb lehet, ha gyakrabban, kisebb mennyiségeket vásárolnak.
 18. Vásárolj használtat! Ma már mindenből lehet használtat venni, csak akarni kell!
 19. Ne vegyél palackozott vizet! Ott, ahol jó minőségű a csapvíz ( márpedig Magyarországon a legtöbb helyen ilyen), ott nem érdemes palackozott vizet venni.
 20. Nem kell a csomagolás! Ahol lehet, hagyd ott a csomagolást vagy keress olyan terméket, amit a saját dobozodban, kosaradban stb. is megvehetsz!
 21. Amit lehet, olvass online! Én is szeretem a nyomtatott magazinokat, de ma már csak nagyon ritkán veszek.
 22. Járj könyvtárba! Tudom, a másik amit imádok a könyvek illata, pláne, ha új. Erről nehezen is mondok le, de erre ott van a könyvtár. Ami egyébként remek társasági hely is 🙂
 23. Bankolj online! Ma már csak nagyon ritkán járok bankba, nem kérek papíron sem számlákat, banki kimutatásokat, ezzel is csökkentve a szemét lehetősőgét.
 24. Főzz maradékból! Ezekből szoktak a legjobb ételek születni, amikor abból főzök, ami épp otthon van. Csak kár, hogy kétszer nem tudom őket elkészíteni.
 25. Újratölthető elemek. Mióta gyerekeink vannak és minden zenélőjükbe kell elem, azóta jöttünk rá, hogy a havi fizetésünket is költhetjük elemre, ha nem váltunk újratölthetőre.
 26. Ne kérj műanyag szatyrot bevásárlásnál! Használj vászon vagy tüll zacskókat! Ezeket meg is vásárolhatod vagy egy alap varró tudással el is készítheted.
 27. Ne vásárolj, kérj kölcsön! Kérdezd meg a szomszédot, a rokont, mielőtt vásárolsz, hátha ő kölcsönadja.
 28. Ha nem használod, húzd ki a konnektorból! Hajlamosak vagyunk a töltőket a konnektorban hagyni, pedig nem kellene!
 29. Komposztálj! Ez vidéken megoldható, társasházban nehezebben ( de profik ott is megoldják és Ikea kínál is megoldást ezekre ), de ott is vannak dolgok, amiket felesleges kidobni, mert újra lehet őket legalább hasznosítani ( almáspiténél keletkező almahéjból tea készíthető; citrom és narancshéjból öblítő ecettel keverve; maradék húsból húskrém például ).
 30. Mosható egészségügyi betét, intimtölcsér. Hihetetlen mennyiségű szemert termelünk mi nők, érdemes kipróbálni a mosható betéteket, intimtölcsért.

 

Te teszel bármit is a környezetedért?

Bármilyern pici dolog is a gyerekeinknek teremt élhetőbb bolygót.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.